התיישנות עבירות פליליות

מהי תקופת התיישנות לעבירות, מדוע יש צורך בהתיישנות ומה אומר החוק על תקופה זו בהקשר של עבירות מסוגים שונים.

במקומות שונים בחוק בישראל ניתן למצוא סעיפים הנוגעים להתיישנות ולמעשה החוק קובע מתי התרחשה התיישנות במקרים שונים. מקרים של התיישנות חשובים בייחוד כאשר זה נוגע לחוק העונשין ולתחום הפלילי ובמקרים אילו חוק ההתיישנות תשי"ח-1958 וגם חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים נוגעים לעבירות שחלה עליהם תקופת התיישנות וגם לעונשים ולפסקי דין אשר חלה עליהם התיישנות.

החוקים הנוגעים להתיישנות קמו ובוססו ממספר סיבות ובניהן מניעת מקרים של גרירת רגליים משפטית ולמעשה מתוך מטרה לגרום לרשויות המשפט והחוק לא להתמהמה ולטפל במקרים ובתיקים ביעילות ובמהירות. מעבר לכך חוק ההתיישנות נוגע גם לעובדה כי ככל שחולף הזמן מביצוע העבירה, עניינו של הציבור במקרה הולך ופוחת ומעבר לכך אדם אשר מואשם בפלילים אך ההליכים הפליליים נגדו נשארים עומדים ותקועים, עלול לסבול מרדיפה ללא ביסוס ומשום כך ישנה חשיבות לגרום לכך שהליכים פלילים יסתיימו בפרק זמן קצר.

ככל הנוגע להתיישנות עבירות, החוק מגדיר מהי תקופת ההתיישנות בהתאם לסוגי העבירות השונות וכך לדוגמא בעבירת פשע שהינה עבירה שהעונש עליה הוא עונש של יותר משלוש שנים תקופת ההתיישנות היא 10 שנים למעט עבירות פשע שעונשן הינו מיתה או מאסר עולם ואז ההתיישנות היא 20 שנה (עבירת אשר ביצעו הנאצים ועוזריהם- אין התיישנות), עבירת עוון שהעונש בגינה הוא מעל שלושה חודשים, אך פחות משלוש שנים תקופת ההתיישנות הינה 5 שנים ובעבירת חטא שהינה עבירה שהעונש המרבי עליה לא עולה על שלושה חודשים תקופת ההתיישנות היא שנה אחת. כל זאת כאשר תקופת ההתיישנות לא מתחילה עם ביצוע העבירה, אלא ביום בו הסתיימה חקירת המשטרה או ביום שבו הוגש כתב האישום כנגד הנאשם.

התיישנות עבירות

התיישנות עבירות קובעת למעשה כי במידה ובוצעה עבירה אך חלה עליה תקופת התיישנות לא ניתן להעמיד את הנאשם לדין בגין אותה עבירה, אך גם לאחר מתן גזר הדין וקביעת העונש החוק מגדיר תקופת התיישנות לעונשים. למעשה תקופת התיישנות על עונשים מתחילה ממתן פסק הדין ואם לא החל בביצוע פסק הדין וחלפה תקופת ההתיישנות העונש לא יבוצע. כך למשל בעבירת פשע תקופת ההתיישנות על העונש היא 20 שנה,בעבירת עוון תקופת ההתיישנות על העונש תהיה 10 שנים ועבירת חטא תקופת ההתיישנות על העונש היא 3 שנים.

סוג נוסף של התיישנות על פי חוק הוא התיישנות על רישום פלילי או התיישנות הרשעות ולמעשה מדובר בהתיישנות של רישום פלילי ומשום שרישום כזה אינו תקף לכל החיים,בדרך כלל שבע שנים לאחר הרישום הפלילי חלה תקופת התיישנות ולאחר מכן עשר שנים חלה תקופת מחיקה, אך אין הדבר אומר כי הרישום הפלילי נמחק לגמרי אלא שכעת הוא אינו חשוף ופתוח לכל, אלא רק לעיונם של גורמים מצומצמים.

בית א.ש.ר.א, דרך מנחם בגין 65, תא דואר 51273, תל-אביב

השארת פרטים מהירה

קידום אתרים מקצועי קידום אתרים מקצועי
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support