עבירות זיוף

עבירת זיוף של מסמכים, מטבעות או חתימה, זיוף בידי עובד ציבור או שימוש במסמך מזויף

בין מגוון העבירות הפליליות המוכרות על פי חוק העונשין, התשל"ז- 1977, אחת מן העבירות שמערכת המשפט מתייחסת אליה בחומרה יתרה הינהעבירת זיוף. אחת הסיבות לכך היא שזיוף ניתן לעשות במספר רב של דרכים ובמגוון רב של תחומים ומשום כך יכולה להיות לו השפעה על כל אחד ואחת מאיתנו. חוק העונשין מגדיר מהו זיוף, מהו העונש על עבירת זיוף וכן פירוט של עבירות זיוף בנסיבות מיוחדות ובמקרים חמורים במיוחד.

ראשית, זיוף על פי חוק יכול להיות אחד משלושה מקרים כאשר הראשון שבהם הוא זיוף מסמך שהוא מקרה של עשיית מסמך אשר מתחזה להיות משהו שהוא איננו ולכן עלול להטעות. המקרה השני של זיוף הוא מקרה של שינוי מסמך שלא כדין כאשר השינוי מתחזה על מנת להיראות כאילו נעשה כדין ובסמכות, זאת כאשר מקרה זה נוגע גם לכל שינוי קטן במסמך, בין אם הוספה של פרט, החסרת פרט או שינוי פרט קיים. המקרה השלישי והאחרון המוכר כזיוף הוא כל מקרה בו נחתם מסמך בשמו של אדם אחר בדרך שתגרום להיראות כאילו המסמך אכן נחתם בידי אותו אדם.

חשוב להדגיש כי די שאדם יבצע שינויים במסמך, גם מבלי שזה יעבור הלאה ויגרום להטעיה של אדם כלשהו על מנת שהדבר יחשב כעבירת זיוף. בנוסף לכך, מעבר למקרים בהם חתימה על מסמך בשמו של אדם אחר או עריכת שינויים בו נעשית מתוך כוונת מרמה ומתוך ניסיון להטעות, סעיף 414 (2) לחוק העונשין מכיר כעבירת זיוף גם במקרים בהם השינוי במסמך אכן תוכנן כחוק ובסמכות, אך האדם אשר ביצע את השינוי או חתם על המסמך לא היה תחת סמכות.

בהתאם לנסיבות השונות שבהן עלולה להתבצע עבירה של זיוף, החוק מגדיר עונשים שונים בהתאם לחומרת העבירה כאשר העונש הקל ביותר הוא עונש של שנת מאסר אחת לכל אדם אשר יואשם בזיוף מסמך. במקרה בו יוכח כי בביצוע הזיוף הייתה לנאשם כוונה להשיג דבר מה, מדובר בעונש מאסר של 3 שנים, כאשר העונש החמור ביותר הוא עונש של 5 שנות מאסר על כל מקרה של זיוף בנסיבות מחמירות. הנסיבות המחמירות נבדקות בכל מקרה לגופו ובהתאם להיקף הזיוף, חומרת העבירה, תוצאותיה והאנשים אשר היו מעורבים בה.

אחת מן העבירות החמורות ביותר הנוגעות לזיוף על פי חוק העונשין היא זיוף בידי עובד ציבור והיא נוגעת למקרים בהם עובד ציבור זייף מסמך שהוא אחראי על עשייתו, אחראי על שמירתו או שמתוקף תפקידו יש לו גישה אל אותו המסמך, עבירות שעונשן מטפס עד ל- 33 שנות מאסר. במידה ובבית המשפט יוכח כי עובד הציבור זייף את המסמך מתוך כוונה לקבל דבר מה הרי שמדובר בנסיבות מחמירת שאז עונש המאסר יכול להגיע עד  5 שנים ואם יוכח כי עובד ציבור אכן קיבל דבר מה בתמורה למסמך מזויף, יהיה צפוי לעונש כבד במיוחד של 7 שנות מאסר.

עבירה נוספת הנכללת בתוך מגוון העבירות של זיוף ומרמה היא עבירה של שימוש במסמך מזויף ובמקרים אילו אין זה חשוב אם האדם שהשתמש במסמך המזויף הוא גם זה שזייף אותו ואין זה חשוב מהיכן קיבל אותו, כל עוד השתמש במסמך מתוך ידיעה כי זה מזויף, הרי שמדובר בעבירה פלילית. שימוש במסמך מזויף היא עבירה שעונשה מאסר של עד שנה אחת, כאשר במידה ואותו אדם עשה שימוש במסמך מתוך כוונה לקבל דבר מה בתמורה, מדובר בעונש מאסר של 3 שנים.

עבירות זיוף נוספות שאינן נוגעות לזיוף מסמכים הן עבירות של זיוף שטרות כסף או זיוף מטבעות והינן פרק נפרד בחוק העונשין. זיוף שטרות כולל כל זיוף, שינוי או הנפקה של שטר כסף מתוך כוונה להונות וגם כל מקרה של הבאה או רכישה של שטר כסף מזויף מחוץ לישראל, מתוך ידיעה ברורה כי זה מזויף. עבירות של זיוף מטבעות מצידן כוללות עשייה של מטבע מזויף, גם אם העבודה לא הושלמה.

מעבר לכך גם כל אדם אשר יחזיק ואפילו יעביר לאדם אחר מתקן המיועד לזיוף מטבעות, מתוך ידיעה כי לכך משמש המכשיר, עובר עבירה פלילית שבטיפול עו"ד פלילי, ולבסוף, כל אדם אשר יקנה, ימכור ואפילו רק יקבל באופן מודע מטבע כאשר מחירו נמוך ממה שהוא אמור להיות, עובר עבירה של זיוף מטבע. כל זאת כאשר המטבע המזויף יכול להיות כל מטבע הנמצא במחזור בין אם בישראל ובין אם במדינה אחרת בעולם.

בית א.ש.ר.א, דרך מנחם בגין 65, תא דואר 51273, תל-אביב

השארת פרטים מהירה

קידום אתרים מקצועי קידום אתרים מקצועי
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support